bence…

hayata dair herşey…

saç dökülmesi

Posted by bence Eylül 5, 2006

Çinko eksikliği ve saç dökülmesi
Çinko yetersizlikleri çocuklarda büyümenin durmasına ve yetişkinlerde de saç dökülmelerine neden olmaktadır. Çinko yiyeceklerin çoğunda bulunur. Fakat, bunların bazılarındaki çinkodan insanın yararlanması güçleşir (emilim yetersizliklerine bağlı olarak). Hayvansal yiyeceklerdeki çinkonun emilimi genellikle bitkisel yiyeceklere oranla daha yüksektir. Özellikle et, peynir, karaciğer çinkodan zengindir. Bitkisel besinlerden ise badem, ceviz, buğday, bulgur ve mantar çinkodan zengindir.

Enerji veren besinler
Muz: Kalori değeri yüksek olup, seratonin salgısını (mutluluk hormonu) artırarak enerji verir.
Süt: Kalsiyum değeri yüksek olduğu için ve yine mutluluk hormon salgısını artırması nedeni ile enerji verir.
Taze sıkılmış meyve suları: C vitamini çok yüksek olduğundan enerji verirler.
Yumurta: Kaliteli protein olduğu için metabolizmayı çalıştırır ve vücudu aktif tutar fakat haftada 2 defa tüketilmelidir.
Balık: n-3 ve n-6 dan zengin olduğu için beyin enerjisini aktif tutar.

Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı

***************

Araştırmalar, saç dökülmesinin kadınlarda da görüldüğünü, 20 yaşın üzerindeki her kadının, yaşamının herhangi bir döneminde saç dökülmesi nedeniyle tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Son yıllarda tıbbi küf olarak tanımlanan özel bir küfün ise özellikle kadınlarda sık görülen hormonal olmayan saç dökülmelerinde son derece etkin bir tedavi aracı olduğunu gösteren güvenilir çalışmalar var.

Saçın esas maddesi keratin’dir. Saçlarınızı beslemek, sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmak istiyorsanız bir kuralı hiç unutmamalısınız: Saç sadece kökünden beslenir. Saçlarınızı daha iyi beslemek için işe, doğru ve dengeli bir beslenme planı yaparak başlamalısınız. Dışarıdan yapacağınız çabalardan sonuç alamazsınız. Saç bakımı ürünleri saçın yıpranmış görüntüsünde kısa süreli değişmeler dışında pek yarar sağlamazlar. Bu ürünlerle saçlarınızı daha temiz ve bakımlı tutabilir, dış etkilerin oluşturduğu yıpranmanın sonuçlarını bir süre gizleyebilirsiniz. Saç bakım ürünleri ile saçınıza sadece bir dış bakım sağlayabilirsiniz. Bir kez daha hatırlatalım: Saçınız için gerekli olan besin unsurları saça sadece kan yolu ile ulaşabilirler. Saçınız için gerekli besin unsurlarını ağız yolu ile doğal besinler veya besin destekleri ile alabilirsiniz.

Saç dökülmelerinin hormonal, metabolik, mikrobik pek çok sebepleri var. Sorunun kaynağını araştırın. Demir, çinko veya başka bir besin unsurunun yetersiz alımı ile ilişkili olup olmadığını öğrenin. Yanlış planlanmış dengesiz ve çok düşük kalorili diyetlerin de saçınızı dökebileceğini unutmayın.

Sorunu, saçlarınızın ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve proteinlerin ona yalnızca kan dolaşımı ile ulaşabileceğini unutmadan çözmeyi deneyin.

Saç dökülmeniz beslenmenize ilişkin sorunlardan kaynaklanıyorsa, kalsiyum, çinko, selenyum gibi minerallerin, p-aminobenzoik asit, keratin, sistin ve tiamin gibi besin unsurlarını ihtiva eden bazı hazır ürünlerin veya besinlerin ağız yoluyla alımı halinde yardımcı olabileceklerinden şüphe etmeyin!

Bir hatırlatma

Son yıllarda tıbbi küf olarak tanımlanan özel bir küfün özellikle kadınlarda sık görülen hormonal olmayan saç dökülmelerinde son derece etkin bir tedavi aracı olduğunu gösteren güvenilir çalışmalar var. Bu küf, ilk kez 1970’li yıllarda Almanya’da kullanıma verildi. Tıbbi küfün tiamin, keratin ve sistin ile birlikte kullanımının daha etkili olduğunu ise 1990 sonrasında yapılan yeni ve güvenilir çalışmalar gösterdi.

Saç dökülmesini durdurmak, saç hasarını önlemek istiyorsanız çözümün dıştan değil içten geldiğini unutmayın. Önce doğru ve dengeli bir beslenme planı yapın, stresten, üzüntüden, uykusuzluktan uzak bir yaşam planı yapın. Gerektiğinde bir uzman danışmanlığı alarak yukarıda belirtilen besin unsurlarını bir arada içeren yeni ve etkili ürünlerden yararlanın.

Saç kaybını artıran etkenler

Tükenmişlik durumu, stres

Ateş, enfeksiyonlar

Tiroid bozukluğu gibi bazı hormonel ve metabolik hastalıklar (Tiroid bezi tembelliği)

Kansızlık

Mevsimsel dökülmeler

Hamilelik ve emzirme dönemleri

Beslenme bozuklukları, bilinçsiz ve ağır sık tekrarlanan diyet rejimleri, alkol bağımlılığı

Kanser tedavileri gibi ilaçların kullanımı

Zehirlenmeler

Radyasyon

Gerçekler ve rakamalar

Saç sayısı: Her insanda 100.000 – 150.000

Saç yoğunluğu: 200/cm²

Çapı: 0.1 mm

Her bir saç telinin aylık uzama miktarı: 1 cm

Bir günde toplam saç uzaması: 20-30 m

Günde kaybedilen toplam saç sayısı: 50-100

Kaynak : Hürriyet / Osman Müftüoğlu

*******************

Tüm toplumlarda saç ve saç şekillerinin sosyal ve kültürel bir önemi vardır. Saç dökülmesi ile karşılaşan bir insan kendisini fiziksel ve ruhsal olarak zayıf görmeye başlayarak bu durumdan kurtulabilmek için değişik yöntemlere başvurabilir. Ancak saç dökülmesine neden olan sebep bulunmadan doğru bir tedavi şekli uygulanamaz. Bu nedenle , aşırı saç dökülmesi, saç köklerinde zayıflık ve saç tellerinde incelme şikayetleri başlayan insanların Deri Hastalıkları Uzman hekimlerine başvurmaları gerekmektedir.

Nomal Saç Büyümesi:

Sağlıklı bir insansanda saçların yaklaşık %90’ı sürekli uzama halindedir. Bu büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir.Geriye kalan %10’luk kısım ise 2-3 ay kadar süren dinlenme evresinde bekler.Bu dinlenme evresi sonucunda saçlar dökülür., dökülen saç köklerinden yeni saçlar büyümeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Saç telleri ayda ortalama 1-1.5 cm kadar uzar. İnsanlar yaşlandıkça saç uzama hızları yavaşlar. Doğal sarışınlar(140.000), esmer(105.000) ve kızıllardan(90.000) daha çok saç teline sahiptirler. Saç dökülmelerinin çoğunun sebebi normal saç büyüme döngüsünden kaynaklanır. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi normal sınırlar içerisinde kabul edilir.Eğer aşırı miktarda saç kaybı,saçlarda gözle görülen incelme oluşursa en kısa zamanda doktora baş vurulmalıdır.

Saç dökülmesinin başlıca nedenleri:

Uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı: Saça uygulanan her türlü boya, renk açma, saçı düzleştirme veya perma gibi yöntemler uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebilir.Bu yöntemlerin sık sık veya aynı anda uygulanması da saçı zayıflatıp kırılmasına neden olabilir. Saçı çeken saç şekillerinin de (atkuyruğu, örgü, saçı sıkı lastiklerle toplama gibi) sıklıkla uygulanmaması gerekir çünkü saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olabilir. Saçı sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak da saçı kırabilir.Saçı sampuanladıktan sonra saç kremi kullanmak saç taranmasını kolaylaştırır. Saç ıslakken daha kırılgandır bu nedenle havlu ile saçı ovalayarak kurutmaya çalışmak, taramak ve fırçalamaktan kaçınılmalıdır.Geniş ağızlı ve düz uçlu taraklar tercih edilmelidir.

Ailesel saç kaybı : Saç dökülmelerinin en sık sebebi kalıtsal özelliktir. Bu kalıtıma sahip olan kadınlarda da saçlarda azalma görülür ancak kellik oluşmaz. Bu duruma ‘ Erkek Tipi Kellik’ denir, 10-20-30’lu yaşlarda başlayabilir. Son zamanlarda yeni tıbbi tedavi seçenekleri sunulmasına rağmen kalıcı bir düzelme sağlamak saç transplantasyonu dışında henüz mümkün değildir. Hasta için uygun olacak yöntem doktor tarafından seçilmelidir.

Alopesi areata: Bu tip saç kayıplarında düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama tarzı alanlar oluşur. Nadiren tüm saç ve vücut kıllarında kayıp oluşabilir. Çocuk ve erişkin her yaşta gözlenebilir. Saç dökülmesini yapan neden bilinmemektedir.Bir çok hastada saçlar kendiliğinden büyür. Şiddetli ve uzun süren durumlarda sürme veya ağızdan tedaviler uygulanabilir.

Doğum sonrası: Gebe bayanlarda saçlarının büyük bir kısmı büyüme halindedir. Doğum sonrası saçlar saç büyüme döngüsünün dinlenme fazına geçerler. 2-3 ay içerisinde saçların aşırı miktarda döküldüğü fark edilebilir, bu süreç 1-6 ay kadar sürebilir ve çoğunlukla saçlar büyüyerek eski miktarlarına ulaşırlar.

Yüksek ateş, ağır enfeksiyon ve soğuk algınlığı: Hastalıklar saçların dinlenme evresine girmesine neden olabilir. Yüksek ateş ve ağır bir hastalıktan 4 hafta ile 3 ay sonra yoğun bir saç kaybı gelişebilir.Zaman içerisinde saçlar tekrar eski halini alır.

Tiroid hastalıkları: Fazla ve az çalışan tiroid bezi saç kaybına neden olabilir.Tiroid hastalıkları laboratuar testleri ile araştırılabilir. Tiroid hastalığının tedavisi ile saç kayıpları da düzelir.

Eksik protein içerikli beslenme: Proteinden fakir diyetler yapan veya anormal beslenme alışkanlığına sahip kimselerde protein eksikliği oluşur ve vücut proteini muhafaza etmek için saçları dinlenme evresine sokar.2-3 ay sonra yoğun bir saç kaybı oluşur. Saç kökleri zayıflar. Bu durum diet ile yeterli miktarda protein alınımı ile düzelebilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar geçiçi bir süre saç dökülmesine neden olabilir. Romatizmal, gut, depresyon, kalp hastalığı, yüksek tansiyon için reçete edilen ilaçlar ve yüksek doz A vitamini saç dökülmesi yapabilir.

Kanser tedavileri: Bazı kanser tedavileri saç hücrelerinin bölünmesini durdurabilir. Saçlar deriden çıkınca zayıflar ve kırılır. Bu durum terapiden 1-3 hafta sonra gerçekleşir ve hastalar saçlarının %90 ‘ını kaybeder , terapi sona erdikten sonra saçlar tekrar büyüme gösterir ve eski haline döner.

Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapı kullanan bir bayanda saç dökülmesi sıklıkla kalıtsal bir yatkınlıkla oluşabilir. Saç dökülmesi gelişirse haplar Kadın-doğum doktorları tarafından değiştirilmelidir. Hap kullanımını kesen bir bayanda 2-3 ay sonra saç dökülmesi başlayabilir ve 6 ay kadar sürebilir. Bu durum doğum sonrası gözlenen saç dökülmesi mekanizması ile benzerdir.

Düşük serum demir düzeyi: Demir eksikliği saç dökülmesine neden olur.Bazı insanlar demiri besinsel olarak eksik alırken bazılarında ise demirin bağırsaklardan emilimi yetersizdir. Bayanlarda adet kanamaları nedeni ile demir eksikliği daha sık görülür. Demir eksikliği laboratuar testleri ile araştırılıp , demir hapları ile tedavi edilmelidir.

Büyük cerrahi girişimler ve kronik hastalıklar: Büyük cerrahi operasyon geçiren hastalar 1-3 ay içinde aşırı bir saç dökülmesi fark edebilirler. Bu durum birkaç ay içinde geçer. Ağır kronik hastalığı olan hastalığı olan kişilerde saç kaybı ömür boyu devam eder.

Mantar hastalıkları: Küçük yamalar halinde kabuklanmalar ile başlayıp yayılabilir, saçlarda kırılma saçlı deride kızarıklık şişlik ve hatta sızıntıya neden olabilir. Bu bulaşıcı hastalık çocuklarda daha sık görülür ve ilaç ile tedavi edilmelidir.

Trikotilomani(Saç koparma hastalığı): Çocuklar ve bazen erişkinler saç, kaş veya kirpiklerini koparıncaya kadar çekebilirler ve bunu bir alışkanlık haline getirirler. Böyle durumlarda psikoloji danışmanlarına başvurulması uygundur.

kaynak:haydarpaşa numune hast.

***********************

Androjenik alopesi(erkek tipi saç dökülmesi)

Saçlı derinin belirli bölümlerinde simetrik gelişen, erkeklerde sıkça rastlanan bir saç kaybı şeklidir. Saç dökülmesi şakaklardan başlayıp , tepeye doğru ilerler. Saç sayısında azalma, incelme, kısalma göze çarpar. Kadınlarda ise genelde saçların cılızlaşması, seyrelmesi şeklinde bulgu verir. Erkeklerin % 70 inde rastladığımız bu dökülme kadınların %10 unda karşımıza çıkmaktadır. Genellikle 20’li yaşların sonunda başlar, dökülmenin hızı bireysel olarak değişik hızlarda ilerler ve bazen çevre faktörlerinin de etkisiyle değişebilir. Bu tip dökülmeler şiddetli vakalarda tüm tepenin açılmasına kadar ilerleyebilir ve kişinin psikolojik sorunlarının da gelişmesine neden olabilir. Etkilenen bölgelerde saçlar inceleşir ve seyrekleşir. Oluşumunda erkeklik hormonu olan testtesteronun cilde temasında oluşan dehidrotestesteronun kıl köklerini inceltici etkisi vardır.

Tedavisi ve takibinde hastalarımızın uzun süreli izlenmeleri ile olumlu sonuçlar alabilmekteyiz. Özellikle minoxidil içeren saç spreyleri veya finasterid içeren tabletler olumlu sonuçlar oluşturmaktadır. İlaçlar düzgün olarak kullanıldığında ve destekleyici tedavi ile zenginleştirildiğinde etkinlik artmakta ve öncelikle saç dökülmesi durabilmekte ve hatta bir miktar saç çıkışı da sağlanabilir. Etkinliklerini uzun sürede ve dikkatli kullanımla göstermektedirler.

Semptomatik (dönemsel) dökülmeler

Kadın ve erkeklerde eş sıklıkta rastlanan saç dökülme şikayetidir. Tek bir hastalık olmayıp bir takım diğer hastalıklarla beraber saç köklerinin ritmik siklüsünün bozulması sonucu gelişebilir. Doğum yapan kadınlarda, tiroit bezinin çalışma bozukluklarında ciddi sistemik hastalıklar(zatüre, kan kaybı, böbrek hastalıkları…), büyük üzüntüler ve korkulardan sonra bunu izleyen 5-6 ay içinde dökülmeler olabilir. Bu tarz dökülmeler 3-5 ay kadar sürebilir. Saç kayıplarının diğer bir sık nedeni de vitamin ve mineral eksiklikleri olup bunları diyetle yeterli alınmaması veya kaybın çok olması, vejeteryanlık, emilim bozuklukları saç dökülmelerini hızlandırır. Bütün bu nedenlerin tespiti için öncelikle hastaları muayene tetikten sonra gerekli tahlilleri yaptırmalıyız. Hastadaki dökülme nedeni saptandıktan sonra sebebe yönelik takviyeler ve destekleyici önerilerle saçlar tekrar kazanılır.

Uzm. Dr. Ayşe Özboya-Dermatoloji Uzmanı

*********************

Yani dökülmenin asıl sebebini bulup tedavi olmanız gerekiyor öncelikle.Eğer saç dökülmesi olağan sayılan miktardaysa kendinizi sıkıp,evhamlanmayın.Daha bakımlı ve sağlıklı saçlar için bitkisel reçetelere başvurun.Ancak 1-2 kullanımda bitkisel yağlardan mucize beklemeyin.Önemli olan sabretmek ve belirli bir rutinde devam etmektir.

17 Yanıt to “saç dökülmesi”

  1. ekaraot said

    ya ne yapsak çare yok kaçınılmaz son kellik..:)

  2. kamonbeybi said

    ah bu saçlar (:

  3. zeynepada said

    evet bu saç problemini üni yıllarımdan beri yaşıyorum.hem bitkisel hem ilaç tedavisi gördüm ama saçlarımda düzelme yok.takmamaya çalışıyorum o da olmuyor:(

  4. kelliğe 5 kala said

    En son duyduğum hala deneyemediğim ama denemek istediğim bir yol bu bunu paylaşmak istiyorum sizinle: Yeni filizlenmiş sunni gübre ve zirai ilaç kullanılmayan bir tarladan buğday filizi tüketmek. Ben çok olumlu bir sonuç alacağıma inanıyorum. Beyin gücünü kullanın. İnancınızı yitirmeyin.

  5. saçına yolsa ne mahiyetin var said

    kendimi tıp dünyasının kucağında buldum bana kol kanat gerdiklerini zannedderken bi anda kendimi kandırılmış çırılçıplak hissetmeye başladım bundandır ki saç dökülür neden çünkü var da dökülüyor bu döküm mühim olan insanlık hayatı bir kahve köpüğü tadında yaşadıktan sonra saç dökülmüş ne olacak ki… sen yaşarsan oda yaşar,sen ölürsen oda ölür, ve ancak sen o sende yaşadıkça yaşarsın.(metin olalım ve hiçbizaman ümidümizi yitirmeyelim)bol şaç dökülmesi olmayan günler diliyorum…

  6. kel kaldık said

    kel kaldık yaa nerdeyse günde en az 600 saçımız gidiyo tabi bu da kafa sonuçta saç üretmiyo fabrika baş etmez bun a artık tükenme noktasına geldi arkadaşlar şampuan falan inanmayın hiçbişey çare olmuyo dökülen saça dökülecek dökülecek yolu yordamı bu ektirp ektirmemek size kalmış.:((

  7. hamit said

    evet iki ay evvel benim de çok fazla saç1m dökülüyordu. zeytinya1 falan hikaye oldu, hatta soan, sar1msak falan da uygulad1m ama nafile. en son bioxin sampuan ald1m 2 ayd1r 2 günde bir uyguluyorum ve saç1m1n dökülmesi bitti denecek seviyede. ancak sorun su ki saçlar1m çok fazla inceldi ve hacmi yok denecek kadar az. simdi saçlar1m1 nas1l güçlendireceimi arast1r1yorum belki de bioxinin bi de kürünü denemeliyim bilmiyorum ama acil çözüm bulmam gerekli. size tavsiyem bu sampuan1 kullan1n ve saçlar1n1z çok yagl1 degilse 2 günde bir sampuan uygulay1n.

  8. benben said

    benim saçlarım şakaklardan biraz açılma gösterdi.bende saçımı 0 a vurdurdum(ama bu iş çok zor oldu 🙂 ) şimdi bioxcin kullanıyorum saçlarım dökülmüyo inşallah kimsenin saçı dökülmez gerçi saçı olanda insan olmayanda hayırlı günler dilerim..

  9. Halis Aslan said

    Minoxsidil %5 kullandım hiç bir faydasını görmedim. Bu arada benim saçlarım çok yağlı. Hergün yıkamazsam çok kötü görünüyor. Saçların dökülmesinde saçın çok yağlı oluşunun etkisi nedir. Bilen varsa açıklarsa memnun olurum.
    Halis Aslan

  10. tuğçe said

    ya ben daha 16 yaşındayım ama saçlarım acayip çok dökülüyo yaa
    doktora gittim iki kutu hap werdi vitamin felan ama hiçbi etkisi olmadı.saçlarım gittikçe azalıyoo.kel kalcam diye korkuyorum ya.her kafamı yıkadığımda saçımı tarıorm onun dışında taramıyorum ama bi ara hergün fön ütü felan yapıodum saçlarıma, ondanda olabilir pişmanım ama kaybettiğim saçları geri getiremem
    BANA YARDIM EDİN LÜTFEEEEENNNN!!!!

  11. bence said

    Öncelikle dökülmenin normalden fazla olduğunu düşünüyorsanız muhakkak bir doktora gidin.Çünki içerden kuvvetlendirmedikten ve sorunu halletmedikten sonra dıştan yapacağınız takviyelerle sonuç alamazsınız.Demir, çinko, b grubu vitaminleri gibi kanda düşüklüğünüz varsa öncelikle onu ortadan kaldırmanız gerekir.Evde yapabileceğiniz şeylerden birkaçı ise

    1 avuç lavantayı kaynama derecesine getirilmiş 700 ml suda 5 dk demleyin, ılıyınca süzüp temiz saça 30 dk masaj yapın.(Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu)

    Zeytinyağı+susa,çörekotu,ısırgan,badem yağları+bepanten ampul+evigen ampulü 1’er tatlı kaşığı karıştırıp saç diplerinizden başlayarak sürüp sıcak havluyla sarın.Yıkarken çok sıcak olmayan suyla 2 kere şampuanlayın.

    Isırganotunu demleyip şampuanınıza yarı yarıya karıştırın ve saçlarınızı bununla yıkayın.

    Selametle…

  12. şule said

    Arkadaşlar giden gider kalan sağlar bizimdir. Ben de bioxini tavsiye ederim. Benim merak ettiğim yeni saçların oluşumunu artırabilirmiyiz. ya Tv deki bazı kadınlara bakıyorum yele gibi saçları var. kuaför falan iyi dökülmüyorlar. ben saçımı boyatmaya korkuyorum. acaba hiç mi sıkıntıları yok. Hadi sıkıntıları yok hiç bir şeyi düşünmeden kaygılanmadan mı yaşıyorlar. bilen varsa lütfen cevap yazsın.

  13. kadri said

    ya ben saç dökülmesi için çeşitli şampuanşar kullandım ama fayda etmadi şimdi de bioxcinini ampullerini kullanmaya başladım şampuanın pek fayda etmedi yukarı daki arkadaşların bioxcin hakkında söyledikleri doğruysa çok mutku olurum herkese iiii günler dilerim

  14. ercan said

    ya arkadaşlar ne olucak halimiz baksana herkes aynı derten yanıyor ooooffff oooooofff yaaaaa

  15. ercan said

    ya gerçekten kullanıp memnun olan varmı herhangi bir lacı arıyorum reklam yapan şahısları siz ilac garantisi verin bende noterde tastikli para garantisi vereyim diyorum yok arkadaş hepsi yalan para tuzagı kimse garanti vermiyor bir profosor hanım efendi revivogeni çok met etti hatta ak merkezin tam karşısında yazıhanesi var adıda meral şaşaoglumuydu ne eczanede 150 milyon olan bu ilaç hanım efendide 350 civarında bilerek para almadan gittim zorla ilacı ban satıcak kıredi kartıda olabilir diyor bir profosöre yakışmayan hareketler sömürmek hemde bayan

  16. zehra said

    benim 3 yaşında kızımvar ama saçları çokyavaş uzuyo neden kaynaklandıgını analmak istoyrum .acaba çinkod esksikligi olabilirmi

  17. BELMA YANMAZ said

    32 yaşındayım saçımın belirli kısımlarında açıklıklar oluştu ne yaptımsa olmadı bu açıklıklar beni çok rahatsız ediyor ne yapmam gerekiyor

Yorum bırakın