bence…

hayata dair herşey…

alıç

Posted by bence Eylül 5, 2006

Alıç (Crataegus oxyacantha);10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir.

Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri Orta Çağdan beri özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır. Herbiri, bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Alıç, kalp-damar sistemi (cardiovascular system) üzerinde pozitif etkiler gösteren 3 grup ana bileşik içerir. Bu bileşikler; triterpenoid saponinler (triterpenoid saponins), aminler (amines) ve flavonlar (flavonoids) ’ dır. Alıç’ ın antioksidant etkisi, serbest radikal oluşumunu engelleyerek (inhibe ederek) kalbin tümünü olumlu yönde etkilemektedir.

Avrupalı araştırmacılar, bu bitkinin kalp ve beyne olan kan akışını ve kalbin kasılma gücünü artırdığını, kalbi düzensiz atışlara (kalp ritm bozukluğu) karşı koruduğunu ve kan basıncını (tansiyon) dengelediğini göstermişlerdir. Alıç içerisindeki etken maddeler kalp kasları dejenerasyonunda ve koroner damarlardaki daralmalar sonucu gerekli miktarda kanın ve oksijenin kalp kaslarına gönderilememesi durumundaki oksijen yetersizliğine karşı da kalbin korunmasına yardımcı olmaktadır. Bilindiği gibi bu durum, şiddetli göğüs veya kalp ağrısı şeklinde kendini gösteren ve angina’ (anjina pektoris) olarak bilinen bir rahatsızlığa yol açabilmektedir.

Alıç, damarları genişleten bioflavononid’ ler açısından da oldukça zengindir. Bu bileşikler çok güçlü antioksidanlar olup; kalbe oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olurlar. Bu durum kalbin kan deveranı için harcamak zorunda olduğu gücü azaltır ve kalbi rahatlatır. Ayrıca bioflavonoid maddeler kan damarlarının çeperlerini güçlendirir ve vücudun diğer bölgelerine olan kan akışını da düzenler. Alıç içerisindeki bileşiklerin kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttığı gösterilmiştir.Kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyici olarak, tehlikesizce uzun zaman kullanılabilir. Alıç, çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilecek ender bitkilerden en başta gelenidir. Tedavide başarı elde etmek için gerekli olan uzun süreli kullanımlarda hiçbir yan etkisi yoktur. Sonuçları genellikle etkileyici ve inandırıcıdır.

Kalp ritim bozuklukları (arrhythmias), sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç bitkisinin başarıyla kullanılabileceği alanlardır.

Ama sabırlı ve disiplinli olmak gerekir. Çünkü bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başlar ve bu olumlu etki gitgide artar.

Bu bitki ayrıca, bedendeki sıvı birikimlerinin dışkılanmasını da sağlayabilir. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır. Alıç’ ın içerdiği maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.

Demleme biçimi: İnce kıyılmış 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır. 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bal ile tatlandırıldığında etkisi daha da artar. Şeker hastaları tatlandırmaz. Günde 2-3 bardak çay, yemek aralarında veya aç karnına içilir.

kaynak:1-Brown, Donald, Austin, Steve, Reichert, Ronald, Early Stage Congestive Heart Failure (Natural Product Research Consultants, Seattle, 1997)

2-Brown, Donald J., Herbal Prescriptions for Better Health (Prima, Rocklin, 1996)

3-Busse, Werner, Standardized Crataegus Extract Clinical Monograph, Quarterly Review of Natural Medicine, Fall, 1996, P.189- 197.

4-Kenner, Dan, and Requena, Yves, Botanical Medicine: a European Professional Perspective (Paradigm, Brookline, Massachusetts, 1996)

5-Murray, Michael T., Healing Power of Herbs, the (Prima, Rocklin, 1995)

6-Murray, Michael T., Heart Disease and High Blood Pressure (Prima, Rocklin, 1997)

7-Murray, Michael, and Pizzorno, Joseph, Encyclopedia of Natural Medicine (Prima, Rocklin, 1998)

8-Schmidt U, Kuhn U, et al:Efficacy of the hawthorn (Crataegus) preparation LI 1370 in 78 patients with chronic congestive heart failure defined as NYHA functional class II. Phytomedicine 1:17-24, 1994.

9-Weiss, Rudolf Fritz, Herbal Medicine (Beaconsfield, Beaconsfield, England, 1988)

10-N.Eröztürk,Bir Yudum Sağlık,Anahtar Yayınları,İstanbul,2000

11-Dr.A.Asımgil,Şifalı Bitkiler,Timaş,İstanbul,1999

12-Prof.Dr. T.Baytop,Türkiye’de Bitkilerle Tedavi,İ.Ü Eczacılık Fak.,İstanbul,1984

4 Yanıt to “alıç”

  1. ظاهر said

    ben pek severim bunu :))

  2. Resimdeki Bitkiden Bahçelerde ve yol kenarlarında süs bitkisi olarak bulunmaktadır.Ben bahçemede diktim ve şu andada aşırı derecede üzerinde kırmızı meyveleri bulunmaktadır.Bunları çiğ veya demleyerek yiyebilirmiyim.Ayrıca bunların çeşitleri varmı? hepside yenebiliyormu.Bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum.Saygılarımla

  3. yunus said

    Yanlışlık olmasın, resimdeki bitki ateşdikeni, güzel yararlı onun da meyveleri ancak alıç daha ağacımsı yapıda ve daha büyük meyveleri var, geyik dikeni veya ingilizce olarak hawthorn aratırsanız resimlerini hem tanışıklığınız olur🙂

  4. eren güneş said

    alıç bitkisi fotoğrafının kaldırılması gerekiyor. çünkü yanlış bir bitki alıç meyvesi diye gösteriliyor. bu yüzden yukarıda olduğu gibi bazı insanlar bahçelerindeki ateş dikeni meyvesini alıç zannıyla kullanacaklar. bu durumda yanlış sonuçlar ortaya çıkacaktır. lütfen bu konuda duyarlı olan ve fotoğrafı değiştiremiyor iseniz mutlaka kaldırın

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: