bence…

hayata dair herşey…

ÇOCUK GIDALARINDA EN FAZLA KAÇINILACAK KATKI MADDELERi

Posted by bence Kasım 3, 2006

TATLANDIRICILAR

E951 Aspartam

RENKLENDIRICILER

E102* Tartrazine
E104* Quinoline Yellow
E107* Yellow 2G
E110* Sunset Yellow
E120** Kokineal,Karmin
E122* Karmoisine
E123* Amaranth
E124* Ponceau 4R
E127* Erythrosine
E128* Red 2G
E129* Allura Red
E131* Patent Blue V
E132* Indigo Karmin
E133* Brilliant Blue FCF
E142* Green S
E151 Black PN
E154* Brown FK

KORUYUCULAR

E210* Benzoic acid
E211* Sodium benzoate
E212* Potassium benzoate
E213* Kalsium benzoate
E214* Ethyl 4-hydroxybenzoate
E215* Ethyl 4-hydroxybenzoate sodium salt
E216* Propyl 4-hydroxybenzoate
E217* Propyl 4-hydroxybenzoate sodium salt
E218* Methyl 4- hydroxybenzoate
E219* Methyl 4- hydroxybenzoate sodium salt
E220 Sulphur dioxide
E221 Sodium sulphite
E222 Sodium hydrogen sulphite
E223 Sodium metabisulphite
E224 Pottasium metabisulphite
E226 Calcium sulphite
E227 Calcium hydrogen sulphite
E230* Biphenyl
E231* 2-Hydroxybiphenyl
E232* Sodium biphenyl-2-yl oxide
E233* 2-(Thiazol-4-yl) benzimidazole
E239 Hexamine
E249* Potassium nitrite
E250* Sodium nitrite
E251* Sodium nitrate
E252* Potassium nitrate

GIZLI TEHLIKELER

E621 MSG Mono Sodyum Glutamat

Monosodium Glutamate E621 bilinen bir katkı maddesidir. Ancak ayni zamanda hidrolizlenmis protein formasyonunda da bulunabilir. Bu formasyonda gida maddelerine eklendigi zaman monosodium glutomatin mevcudiyetini belirtmeye ihtiyaç yoktur.

Ilk defa 1865 de meydana çıkartılmış bir amino asiddir. Proteinlerde tutulmus olan glutaminin hidroliz ürünü olarak bulunur. Beyin fonksiyonlarinda hayati bir rol oynar. Glutamatlar olarak bilinen glutamik asidin çesitli formatlarinin içinde ençok bilineni monosodium glutamattir.

Yakin zamandaki arastırmalar göstermistir ki, çok miktarda glutamatın neden oldugu aşırı beyin reseptör hücre aktivasyonu, hücreleri öldürebilmektedir. Bu ise ilave olarak akla getirmistir ki, bu fazla glutamat, Alzaymer, Perkinson ve Huntingdon gibi sinir dejenerasyonu hastalıklarında bir parça rol oynayabilir. Ancak gıdalarla alınan glutamatların bu hastalıklarda bir parça payının bulunması hususu henüz tartışılmaktadır. Ancak tartışılıyor olması dahi saglığımız açısından bu katkı maddesinden uzak durmamizi gerektirmelidir.Bilhassa çocuk gıdalarında asla kullanilmamalidir!

Türkiyemiz’de ise bu madde çok yaygın olarak kullanımdadır; mesela hepimizin gözleri kapalı olarak kullandigi meshur TUZOT, Knor Çesni vs.gibi sözde tuzların ana maddesi MSG’dir. Bu burada bitmiyor sadece basliyor. Bundan sonra marketten alışveris yaparken lütfen alacağınız hazır çorbalara, patates cipslerine, mısır cipslerine, salam, sucuk, sosis, hazır bütün soslara, tüketilmeye hazır donmus donmamış bütün yiyeceklere, kısacası bütün ambalajlı gıda maddelerine bakınız. Eger yalan yazmadılarsa %95 ‘inde bu maddeyi bulacaksınız. Bu maddenin bir de örtülü, gizli adı vardır. Nispeten bilgili tüketicileri atlatmak icin; Lezzet arttırıcı, kivam arttırıcı, doğala özdeş aroma, E 621, vb. Isimlerle gizlerler. Daha korkuncunu söylemem gerekirse bu madde çocuk mamalarinda ve ekolojik ve diyet ürünlerinde de kullaniliyor.

E102 Tartrazine

Tartrazin, çok güçlü allerjan olarak gözükmektedir. Özellikle aspirine karsi aşırı duyarlı ve astmatik bünyeler için tehlikelidir. Diger reaksiyonlar olarak, migren, bulanık görme, kaşınti, morarmış deri benekleri, Özellikle Benzoit asit (E210)la birlikte bulundugunda tartrazin çocuklarda aşırı aktiviteye sebeb oldugu görülmektedir.

Tartrazin, sentetik azo boya maddesi olarak meyve ezmelerinde, boyali gazlı içeceklerde, hazir puddinglerde, kek karışımlarinda, toz kremalarda, çorbalarda, soslarda, dondurmalarda, tatlılarda, sakızlarda, jellerde, marmelatlarda, meyveli yoğurtlarda, reçellerde, hardallarda ve gliserinli, limonlu ve ballı ürünlerle birlikte pekçok modern gıda maddesinde ve ilaç kapsüllerinde kullanılmaktadır. Hiperaktiv Çocukları Koruma Gurubu(HCSG. The Hyperactive Childrens Support Group) bu katkı maddesi ile çocuklardaki hiperaktiv davranış bozuklukları arasında bir iliskinin bulunduğuna inanmaktadır.

E951 Aspartam

Hafiza kaybindan, beyin tümörüne kadar kaygı verici semptomlara neden olan Aspartam seker yerine tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

En fazla kullanim alanı toz ve sıvı içecekler olmasina karşın ilaç sanayiinde, şekerleme ve pasta ürünlerinde aspartam, asesülfam ve sakkarinin kombinasyonu kullanılmaktadır. Seker hastalarının kullanımı oldukça düşük olması ve kullanan insanların yaş seviyelerinin yüksek olmasına rağmen alzaymer riski olusturduğu bildirilmektedir. Fakat içeceklerde kullanımı, özellikle aspartamin içinde bulunan fenil alalin isimli amino asitin çocuklarin zeka gelisimlerini olumsuz yönde etkiledigi klinik deneylerle kanıtlanmistir. ABD’ de FDA’nin güvenli bir katkı maddesi olarak öne sürmesine karşın aspartam en tehlikeli maddelerden biri oldugu halde bu durumdan habersiz insanlara dayatılmaktadır.

FDA‘nin Aspartamli ürünler için yaptigi açiklama ise söyle:
“Dikkatle kontrol edilmis klinik çalismalar aspartamin allerjan olmadigini göstermektedir. Ancak, fenyl alalin’i vucutta yok edecek enzimi üretemeyen ve kalıtım yolu ile geçen genetik hastalık Phenylketanuria(PKU)’lu insanlar ve kanında yüksek seviyede fenyl alalin bulunan hamile kadinlar aspartam konusunda probleme sahiptirler..Çünkü, onlar aspartamın bileşenlerinden biri olan amino asit fenyl alalin’i effektif olarak metabolize edemezler.Vücut sıvılarindaki bu amino asitin yüksek miktarları, Annede ve ceninde beyin tahribine sebep olabilir.Bu sebeple,FDA aspartam ihtiva eden bütün ürünlerin etiketlerinde fenyl alalin ihtiva ettiginin açıkça yazılmasının gerektiğini hükme bağlamıştır”

E120 Karmin(Kokonial)

Karmin, Coccus cacti veya Dactylopius coccus costa böceğinin dişilerinden veya yumurtalarindan çıkartılan bir boya pigmentidir. Bu böcekler Meksika, Bolivya, Sili, Kanarya Adalari ve Peru’da dikenli bir kaktüste yaşarlar.

Bir kilogram boya elde etmek için birkaç milyonun üzerinde böcek kullanılır. Yumurtlama zamanlarında bu böcekler parlak kırmızı renge dönerler. Dişi böceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide(solventte) eritilir ve böceklerin parçaları filitre edilerek dısarıya atılır. Su ile muameleden çıkartılan Karmin, karminik asit, proteinler ve az miktarlarda çesitli tuzlardan oluşur.

Karmin(veya Kokonial) gida renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacilikta kullanılmaktadir. Etleri, sosları, kirmizi deniz ve islenmis kanatli ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürününde kullanılan Karmin meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, meyve sularında,kolalarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, sekerlemelerde, toppinglerde ve süt ürünlerinde bulunmaktadir.

Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakim ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarinda, allıklarda kullanılmaktadir.

Hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir.

Karmin, Musevilerden ‘kosher sertifikasi’ alamadığı için ticari olarak önemli bir engelle karşikarşıya bulunmaktadir.

Müslümanlarda da Hanefi fikih alimlerince haram olarak değerlendirilmektedir.

Ancak Müslümanlar bu bilgilerden yoksun oldugu, ögrenmek için de gayret sarfetmedigi için Islam ülkelerinde ve bilhassa ülkemizde Hanefi olsun olmasın bütün firmalar bu boya maddesini ürünlerinde kullanıyor ve müslüman tüketiciler de paşa paşa bu ürünleri kursağına indiriyor. Bir Musevi kadar dahi kursağının emniyetine sahip olamıyor.

Kaynak: http://www.truthinlabeling.org http://www.hacsg.org.uk http://www.ukfoodguide.net
http://www.safekids.co.uk/ENumbersToAvoid.cfm
http://www.chemsoc.org/ExemplarChem/entries/2001/anderson/colourings.htm
http://www.authorsden.com/visit/viewarticle.asp?AuthorID=27589&id=23170

Gıda Raporu

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogcu bunu beğendi: